Poštovane pčelarke i pčelari,

pozivamo Vas da sudjelujete na XXII. ocijenjivanje kvalitete sortnih vrsta gorskih medova.

– Ocjenjivat će se slijedeće vrste meda: cvjetni med,kestenov med,livadni med,lipov med,med bjelogorične mediljke,med crnogorične mediljke i kremasti med

– Za ocjenjivanje se daje po jedan uzorak iste sorte meda pakiran u tri staklenke zapremine 370 ml,bez naljepnice,a zatvorene sa novim metalnim poklopcem.

– Uz uzorak (kojeg čine tri staklenke) moraju se dati podaci o vrsti meda,ime i prezime te točna adresa pčelara L (lot – broj s kojom je označena ambalaža iz koje je uzet uzorak), šifra lokacije s koje med potječe te godina proizvodnje.

– Uzorku je potrebno priložiti ispunjenu i potpisanu izjavu.

– Pri ocjenjivanju vanjskog izgleda komisija ocjenjuje napunjenost staklenke (koja mora biti napunjena do donjeg ruba grla), a na staklenci ili poklopcu ne smije biti ostatka etiketa. Med koji sadrži više od 18,6 % vode isključuje se te ga se ne ocjenjuje,a također se isključuje i med koji je prokisao ili ima strani miris koji nije primjeren medu,ili ima kakvu drugu manjkavost,koja je navedena kao razlog za isključivanje u državnim propisima o medu.

– Za prvi uzorak plaća se kotizacija od 150,00 kn, za drugi uzorak 100,00 kn, a za treći uzorak istog pčelara plaća se 50,00 kn.

– Prikupljanje uzoraka u vremenu od 19.10.2022 do 21.10.2022.god. obavljati će se u prostoriji Hrvatske poljoprivredne agencije Karlovac, Domobranska 3 na prvom katu kod g.Vladimira Biturajca, gdje će se vršit i uplata kotizacije i podataka za ocjenjivanje.

– O rezultatima ocjenjivanja te o datumu i mjestu podjele priznanja bit će sudionici pravovremeno obaviješteni.

Tajnik P.D. Karlovac

Marijo Kuzmak